Senja

Fergeleiet i det gamle fiskeværet
Gryllefjord er punktet hvor Senja møter Lofoten og Vesterålen. I øst er det Finnsnes og den 45 meter høye Gisundbrua som er innfallsporten til Senja. Finnsnes er nærmest for en småby å regne, med et allsidig handels-, service- og kulturtilbud.

Senja er kontraster. Forskjellen er stor fra yttersia til innersia. Forskjellene
finner du både i natur og landskap, i folk og kultur. Veiene er mange på Senja. De fører deg til værharde øyvær eller lune innlandsdaler, til korallstrender eller
høyfjell. Overalt kan du finne ditt eget paradis.

Fra Gryllefjord kan du kjøre noen dramatiske kilometer over fjellet til Torsken, eller du kan reise mot det historiske fiskeværet Hamn, i 1995 kåret til årets reiselivsprodukt i Norge. Litt lengre inn på øya bor Senjatrollet.
Like ved er kultursenteret Hulderheimen.
Deretter kan du reise sørover mot Finnsnes, eller du kan ta veien mot Skaland og det store grafittverket. Unn deg en tur gjennom tunnelen til Steinfjord og Ersfjord, to av de mest dramatiske og spektakulære fjordene på Senja. Kjører du sørover igjen i retning Finnsnes – kan du på nytt ta av nordover og møte nye landskaper og steder. Du passerer Gibostad. Her var tidligere et stort handelssted.
Gibostad ble i sin tid lansert som byen i Nord-Norge, men i 1794 falt valget på Tromsø.

Lengre nordover ligger fiskeværene Botnhamn og Husøy. På Husøy har mange av de 90 huseierne festet hjemmene sine med barduner
til den lille øya. Tidligere var Husøy også kjent for sin siesta. Litt lengre ut mot
storhavet i nordvest finner du Senjahopen, som er et av Nord-Norges største aktive
fiskerisamfunn. Ytterst mot havgapet ved veiens ende ligger det gamle, idylliske fiskeværet Mefjordvær, som er bygget på flere tusen års gamle tufter fra steinalderen.

Lengre sør på Senja bør du få med deg Kaperdalen og samemuseet, Grunnfarnes og Flakstadvåg. Du bør også følge noen av de merkede stiene i Ånderdalen nasjonalpark.
Stonglandseidet, hvor det produseres selskinnsklær, er et av stedene underveis mot yttersida og fiskeværet Skrolsvik, som er mest kjent for sitt kveitefiske, lakseproduksjon og kystfort. Fortet er i dag blitt et kultur- og feriesenter. Kveitemuseet og «gammelbutikken» i Skrolsvik er verdt et besøk.
Senja inviterer deg til eventyrlige opplevelser og aktiviteter!