Vesterålen

Som Herman Melville skriver i romanklassikeren «Moby Dick»:«Den svømmende hvalen var preget av en stille fryd – av fartens fredelige, mektige ro. Ingen kunne overgå den praktfulle hvalen som svømte guddommelig avgårde.» Det handler om spermasetthvalen. Det skjer utenfor Andenes, lengst nord i Vesterålen.

Men når du kommer fra Fiskebøl og Lofoten, er Melbu det første som møter deg på fergekaia. Melbu er kjent for omfattende kulturaktiviteter sommerstid. Herfra kan du også ta en båttur til den majestetiske Trollfjorden i Raftsundet, der hvor Lofoten og Vesterålen møtes. Underveis nordover er hurtigrutemuseet og Hurtigrutens Hus på Stokmarknes vel verdt et besøk. Over broen til Langøya nærmer du deg det moderne handelssentret Sortland. Vil du annamme handelen slik den foregikk det forrige århundre, bør du ta turen innom Jennestad handelssted.

Da er du også på vei mot Øksnes og Bø. Få med deg det forgagne fiskeværet Nyksund eller gamle Tinden handelssted. I Nykvåg finnes yrende fuglefjell på land, og skulpturen «Mannen fra havet» forteller om menneskets tilknytning til havet i Vesterålen. Lengst nord i Vesterålen ligger Andøy med sin hval-safari. Men Andøy er mer.
Besøk også Andøy Natursenter-HISNAKUL, Polarmuseet eller Bleiksøya fuglefjell, hvor tusenvis av lundefugler hekker.